duminică, 15 iunie 2014

Marea Spovedanie 16 (euro de la nastere pina la…funeralii)

NUNTA
Parasind intempestiv reuniunea de la Bruxelles a celor 27 de sefi de state si guverne ale tarilor UE, primul-ministru britanic David Cameron i-a lasat presedintelui francez Nicolas Sarkozy un ravas ascuns intr-o sticla de sampanie: 

Cher Nicolas,

Je suis venue te dire que je ne reste pas, que je ne reviendrai pas… Par dela les remords et les regrets, essaie de me pardonner de ne pas pouvoir etre celle que tu souhaitais.

La Grande Bretagne, 9 decembre 2011

“Draga Nicolas,

Am venit sa-ti spun ca nu raman si nici nu voi reveni… Dincolo de remuscari si de regrete, incearca sa ma ierti ca nu pot fi cea pe care ti-o doreai.
Marea Britanie, 9 decembrie 2011”

In dimineata zilei sus-amintite, cei 26 de corifei europeni ramasi au citit acest mesaj printre picaturile amare de sampanie trezita. Amestecul de dragoste si teama ce se degaja din epistola britanica a fost ignorat cu buna stiinta pentru a nu periclita euforia desueta a “reintregirii familiei europene”. Reconcilierea era atat de importanta incat nimeni nu avea chef sa rememoreze episoadele nabadaioasei povesti de dragoste europene si cu atat mai putin sa incerce sa descifreze avatarurile unei legaturi imposibile, bazate pe tot felul de interese meschine si mercantile, dar niciodata pe incredere si respect

Partea a II-a

Nunta

Pregatirile de nunta au durat sapte ani, pana la 1 ianuarie 1999. Initial nunta cu noua moneda europeana avea 12 miri dar, cum mirele grec avea fracul dat la curatat la Goldman Sachs, doar 11 s-au prezentat la ceremonie. Pactul prenuptial parea simplu: o datorie publica mai mica de 60% din PIB si un deficit bugetar sub 3%. Banca Centrala Europeana, careia ii revenea rolul de nas, fusese creata cu doar sase luni inainte, la 1 iunie 1998, pe structura EMI (European Monetary Institute). / …era o creatie recenta, din sezonul primavara–vara 1998, de inspiratie EMI(…)/ Compromisul facut la alegerea presedintelui /designerului –sef BCE si croiala initiala a bancii sunt de o importanta capitala in desfasurarea viitoarelor evenimente. Hans Tietmayer, presedintele de atunci al BUBA (Deutsche Bundesbank), parea cel mai indreptatit sa aspire la functia de presedinte al BCE. Buba era in 1999 singura banca centrala cu adevarat independenta din Europa. Buba fusese creata de aliati in teritoriul vest-german, dupa modelul FED, imediat dupa al Doilea Razboi Mondial. Trebuie remarcat ca infiintarea Buba precede cu un an formarea primului guvern vest-german. Designul Buba a tinut cont de toate experientele negative avute de bancile centrale in perioada interbelica (mai ales in timpul Marii Depresiuni) si in timpul razboiului, ceea ce a facut-o un model de banca centrala mai ales in perioada Tietmayer, adica 1993-1999. Odata cu nunta EURO puterile ei aveau sa devina simbolice. H. Tietmayer mai avea un atu in cursa pentru presedintia BCE: era singurul presedinte de banca centrala care mai nasise cu succes la o nunta, si anume la riscanta uniune dintre marca est- si cea vest-germana. Vointa politica din 1998 s-a opus radical atat lui Tietmayer cat si ideii germane de a copia modelul Buba si pentru BCE / Moda europeana a anului 1999 s-a opus insa radical atat lui Tietmayer cat si influentelor germane/. Privind in urma realizam ca n-ar fi fost deloc rau sa se procedeze astfel. Germania era un stat federal cu o politica monetara si fiscala unitara si cu un buget federal, noua uniune monetara europeana se dorea, sau mai bine zis abia azi se doreste, a fi o uniune monetara federala. Germania reusise doua lucruri extraordinare: uniunea monetara si fiscala intre est si vest, in ciuda discrepantei aparent ireconciliabile dintre cultura financiara si fiscala comunista si cea capitalista, si transferul fiscal din vest catre est. Ambele reusite au avut loc cu Tietmayer la conducere si fara nici un puseu inflationist. In 1999 a reunifica Sudul cu Nordul era sigur mai usor decat a reunifica estul Germaniei cu vestul; e drept insa, dimensiunea noii structuri era imensa in comparatie cu Germania reunificata. Daca Chirac ar fi renuntat la prietenul Trichet si la un nationalism ce nu-si avea locul intr-o structura financiara de importanta BCE poate ca astazi si Europa si moneda euro ar fi aratat altfel.

Urmeaza partea a III –a DIVORTUL

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu